Locaties Sluizen en Bruggen
Beweegbare Brug
Verplicht voor bord stil te houden
Tilburg014
Animatie Draaibrug
95_sluizen_bruggen_150
Tilburg017
Sphere-Equiretangular-160x1
Arbeid en Welvaart Man202
Bolpanorama's bezichtigen op iPhone-iPad

‘Virtuele rondwandeling’ langs het Wilhelminakanaal met PC en iDevices

Het Wilhelmina-kanaal heeft vele soorten bruggen, hier maken we onderscheid in vaste bruggen ((niet beweegbare bruggen) zoals spoor-, auto-, autosnelweg- en fietsbruggen) en mechanische bruggen ((beweegbare bruggen) zoals ophaal-, hef- en draaibruggen). De sluizen en bruggen van het Wilhelmina-kanaal worden ook wel ‘kunstwerken’ van het Wilhelmina-kanaal genoemd.
Alle mechanische beweegbare bruggen, vijf sluizen en drie fietsbruggen  (totaal 29 kunstwerken) van het Wilhelmina-kanaal heb ik in 2009 gefotografeerd om daarvan 360 graden panorama foto’s van te maken oftewel bolpanorama’s.

Van ieder object zijn er 9 foto’s gemaakt namelijk 6 foto’s in het rond, een foto van de lucht, twee foto’s van de grond,  met panorama software aan elkaar gestitcht. (aan elkaar geplakt).
Dit formaat foto (8000x4000 pixels) is niet te vergelijken met een foto zoals we die kennen, dit foto formaat heeft de engelse naam Equirectangular.

Ook zijn er op verschillende locaties van het object, voor -, achter -, op de brug, ook waar de brug openging 2 of meer bolpanorama’s gemaakt.
Het was een hele klus om maar liefst 29 objecten te fotograferen over een uitgestrekt gebied van  68,5 km. Afhankelijk van de weersomstandigheden krijgen we natuurlijk de mooiste panorama foto’s wanneer de zon schijnt, maar dat hebben we niet altijd voor het zeggen.
Het grondgebied rondom de Sluizen is afgezet en verboden gebied, met toestemming van Rijkswaterstaat zijn op de Sluizen III en I panorama’s gemaakt, in de omgeving van de Sluizen II en IV zijn panorama’s gemaakt. .
Gezien het aantal bruggen, sluizen en overzicht heb ik het wilhelminakanaal in 4 gebieden (Zie onderstaand voorbeeld) ingedeeld namelijk:

Maar liefst 95 full screen bolpanorama’s kunnen bezichtigd worden met deze website.

 1. Oosterhout, met 14 bolpanorama’s  1 t/m 14.
     met Krpano viewer volledig in fullscreen te bezichtigen.

 2. Tilburg, met 39 bolpanorama’s  15 t/m 53
     met Krpano viewer volledig in fullscreen te bezichtigen.

 3. Haghorst, met 19 bolpanorama’s  54 t/m 72
     met Krpano viewer volledig in fullscreen te bezichtigen.

 4. Beek en Donk, met 23 bolpanorama’s  73 t/m 95
     met Krpano viewer volledig in fullscreen te bezichtigen.

Nieuw is dat de Bolpanorama’s omgezet zijn naar een wereld bekende panorama viewer namelijk Krpano.
Met deze nieuwe viewer zijn de bolpanorama’s af te spelen op PC & Mac,
Flash 10 en hoger & html5, iDevices, iPad 1 & 2, iPod, iPhone 3G & 4 en Android Nexus One.

wilhelminakanaal_kaart_04_601

Bruggen en Sluizen Wilhelmina-kanaal deel 2 weergeven op een grotere kaart


Het is bijzonder dat er verschillende sluizen, bruggen en omgeving er nog uitzien zoals begin vorige eeuw. Nu kan men de 5 sluizen en tientallen bruggen anno 2009 bezoeken via ‘virtuele rondwandeling’  thuis achter de computer.

Wilhelminakanaal

Omdat het 68,5 km lange kanaal in totaal ongeveer 15 meter verval moest overbruggen werden vijf sluizen gebouwd, die vanaf de Donge zijn genummerd met een Romeins cijfer: Sluis I bij Oosterhout, Sluis II en III bij Tilburg, Sluis IV bij Haghorst en Sluis V bij Lieshout (Sluis V is geen schutsluis waarmee hoogteverschil moet worden overwonnen maar het betreft een keersluis die gebruikt wordt om het waterpeil te reguleren ten opzichte van de Zuid-Willemsvaart. anno 2009 is dit niet meer van toepassing). Alle sluizen in het Wilhelminakanaal zijn bajonetsluizen. De lengte- en de breedtematen van de schutkolken werden afgestemd op de afmetingen van het meest gebruikelijk scheepstype, de kempenaar (maximale lengte 60 meter, maximale breedte 6,6 meter, maximale diepgang 2,5 meter).

Doordat ten westen van Tilburg de daling van het traject (relatief) zeer groot was, werd hier gekozen voor de bouw van twee gekoppelde sluizen, die bestaan uit twee schutkolken die via een tussensluishoofd met elkaar in verbinding staan en zo in één sluis een tweetraps-schuthoogte kunnen overbruggen. Sluis I en sluis III zijn bij de bouw in respectievelijk 1914 en 1916 t/m 1917 op deze wijze uitgevoerd. Sluis I is in 1972 vervangen door een moderne sluis met één kolk (geen bajonetsluis meer). Het hier beschreven complex sluis III is dan ook het laatste gave voorbeeld van dit type in het Wilhelminakanaal. Anno 2009 zijn er nog 3 bajonetsluizen actief namelijk Sluis II en Sluis III bij Tilburg en Sluis IV bij Haghorst.

Bolpanorama's bezichtigen op iPhone-iPad
Email adres van André Wils
[Home] [Oosterhout] [Tilburg] [Haghorst] [Beek en Donk] [Bediening] [Geschiedenis] [Index]

(C) copyright j.w.a.a. wils - www.andrewils.nl