Locaties Sluizen en Bruggen
Beweegbare Brug
Verplicht voor bord stil te houden
Tilburg014
Animatie Draaibrug
95_sluizen_bruggen_150
Tilburg017
Sphere-Equiretangular-160x1
Arbeid en Welvaart Man202
Bolpanorama's bezichtigen op iPhone-iPad

Bediening Sluizen en Bruggen

    Sinds de jaren ’70 is centrale bediening op de meeste sluizen gerealiseerd. Daarmee wordt bedoeld, dat vanuit een centraal bedieningsgebouw op het object de sluisdeuren van één of meerdere sluiskolken vanaf één centraal punt worden bediend. Hierbij worden onder meer camera’s gebruikt. Sinds de jaren ’90 is de techniek beschikbaar gekomen om op grotere afstand sluizen, bruggen en stuwen te kunnen bedienen.
    In 1995 werd afstandbediening voor de objecten in de Brabantse Rijkskanalen gerealiseerd. De idee hierachter was de mogelijkheid tot een vergroting van de dienstbaarheid aan het publiek (langere bedieningstijden van sluizen en bruggen) met inzet van minder personeel. De ervaringen opgedaan in Brabant zijn positief. (Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat is enthousiast over de bediening op afstand 6-4-2007) In de afgelopen twaalf jaar is de veiligheid op eenzelfde hoog niveau gebleven, de beroeps- en recreatievaart waarderen om uiteenlopende redenen deze wijze van bediening en het personeel is tevreden met deze wijze van werken. Er zijn twee centrale bedienposten in Tilburg aan het Wilhelminakanaal en in Helmond aan de Zuiz-Willemsvaart.

Noord_Brabant_Centrale_Bediening

Nieuwsbericht 11-03-2005
Uitbreiding centrale bediening bruggen en sluizen Brabantse kanalen 's-Hertogenbosch - De centrale bediening van de bruggen en sluizen in het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart wordt uitgebreid. Rijkswaterstaat bouwt hiervoor twee nieuwe centrale bedieningsposten, één in Oosterhout en één in Schijndel. Deze worden gekoppeld met de twee bestaande centrales in Tilburg en Helmond. Op de twee nieuwe centrales worden in totaal twaalf bruggen en sluizen aangesloten. Om een veilige afstandbediening mogelijk te maken, wordt van een aantal bruggen en sluizen de gehele besturingsinstallatie vervangen en alle objecten worden uitgerust met camera’s en een geluidsinstallatie. Hierdoor is het straks mogelijk om met de weggebruikers of vaarweggebruikers te communiceren.

Centrale bediening
Momenteel worden al 22 bruggen en sluizen in de Brabantse kanalen op afstand bediend vanuit de centrale bedieningsposten in Tilburg en Helmond. Dit aantal wordt nu uitgebreid naar 33. Vanuit Oosterhout worden straks vijf objecten in het Wilhelminakanaal tussen de gemeente Made en gemeente Tilburg bediend. De zeven objecten in de Zuid-Willemsvaart tussen de gemeente Sint-Michielsgestel en gemeente Laarbeek zullen vanuit Schijndel worden bediend.

Door de koppeling van de centrale bedieningsposten onderling is het mogelijk om in de daluren alle aangesloten bruggen en sluizen vanuit de centrale bedieningspost Tilburg te bedienen. Centrale bediening op afstand is efficiënter, bespaart personele kosten en het maakt meer dienstverlening mogelijk zoals het ’s nachts bedienen op afroep. Na oplevering van het werk worden in de Brabantse kanalen nog tien bruggen en sluizen lokaal bediend.

Werkzaamheden
Het werk bestaat in hoofdzaak uit het plaatsen en aanpassen van de elektrotechnische installaties en besturingssoftware. Bij de sluizen/bruggen worden camera’s, geluidsinstallaties, communicatieapparatuur en extra verlichting geplaatst. In enkele gevallen wordt de volledige besturingsinstallatie vernieuwd.

Ter voorbereiding van de centrale bediening is in 2003 langs de Brabantse kanalen een glasvezelverbinding gelegd voor het overbrengen van de videobeelden, geluid- en besturingssignalen. Tevens is in Oosterhout een nieuw bedieningsgebouw gebouwd voor de huisvesting van de centrale bedieningspost. De centrale bedieningspost Schijndel wordt in het bestaande sluisgebouw gehuisvest.

Centrale bediening bruggen en sluizen Brabant

's-Hertogenbosch - Op vrijdag 1 september 2006 nemen Annemarie Jorritsma als voorzitter van Schuttevaer en gedeputeerde Eric Janse de Jonge de centrale bedienposten Oosterhout en Schijndel officieel in gebruik. Vanuit de centrales worden bruggen en sluizen op de Brabantse kanalen op afstand bediend. Een efficiëntere werkwijze voor Rijkswaterstaat waardoor ook beter op de wensen van de scheepvaart wordt ingespeeld. Nu deze centrale bedienposten in werking zijn, is het hele Brabantse kanalenstelsel op afstand te bedienen. Op zaterdag 2 september 2006 opent de centrale bediening in Oosterhout haar deuren voor omwonenden en schippers.

Verkorte passeertijden
Vanuit een bediencentrale kan een kanaal kilometers ver worden overzien met overzicht op naderende scheepvaart. Het openen van sluizen en bruggen wordt hierdoor beter op elkaar afgestemd. Resultaat is tijdwinst voor de scheepvaart. De passeertijden van sluizen en bruggen wordt verkort met 15 en 5 minuten.

Efficiënt
De Brabantse kanalen kende al twee centrale bedienposten in Tilburg aan het Wilhelminakanaal en in Helmond aan de Zuid-Willemsvaart. De twee nieuwe centrales maken individuele bediening overbodig. Met één muisklik wordt bijvoorbeeld vanuit bedienpost Schijndel een sluis 30km verder geopend. Vanuit centrale Tilburg kunnen zelfs alle sluizen en bruggen worden bediend. Dit gebeurt in de avond en nacht. Hierdoor wordt een efficiënte 24-uursbediening op werkdagen, per 1 augustus 2006 ingesteld, mogelijk gemaakt.

Uniek
In Nederland is het bedienen op afstand van bruggen en sluizen op deze schaal nog niet eerder vertoont. Rijkswaterstaat Noord-Brabant loopt hiermee landelijk voorop. Het is een innovatief traject waarbij kennis uit verschillende vakgebieden is samen gebracht.
 

Email adres van André Wils
[Home] [Oosterhout] [Tilburg] [Haghorst] [Beek en Donk] [Bediening] [RWS] [Hoe werkt een Sluis] [Ophaalbrug] [Draaibrug] [Hefbrug] [Geschiedenis] [Index]

(C) copyright j.w.a.a. wils - www.andrewils.nl