Maandag ontwaakt bevrijd Valkenswaard

Irish Guards Markt - Valkenswaard

De Markt van Valkenswaard op de ochtend van 18 september. De klok van de Nicolaaskerk wijst 10.30 uur. Britse troepen, vooral behorend tot de Guards-pantserdiv.sie, overstromen het dorp. 'Snow White', de Sherman-tank links, is van de staf van de Guards-tankbrigade: Rechts, uit de richting België, komt een kolonne pantserwagens en halftracks van het Household Cavalry-verkenningsregiment het dorp binnen rijden. De bren-carrier in het midden is van het bataljon Dorsets van de 50e (Northumbrian) divisie. Dit bataljon is aangewezen om Valkenswaard te verdedigen zodat de Guards de opmars naar Eindhoven kunnen voortzetten.

BuiltWithNOF
Scannen0005

De Guards-pantserdivisie rolt door Valkenswaard over de aalsterweg naar Eindhoven. Duidelijk is aan het dak van Hotel Concordia, links, de schade van de beschietingen van de vorige dag te zien.

17 september 1944 Gyrath-Sigarenfabriek-Valkenswaard

Foto links. De ruïnes van de Gyrath-sigarenfabriek. Gyrath was een van de bedrijven die bij de Engelse artillerie- en luchtbombardementen van 17 september zwaar werden getroffen en daarna door brand geheel werden verwoest. De rode gloed van deze branden was in de nacht van 17 op 18 september kilometers ver in de omtrek te zien.

17 september 1944 Muziektent-Markt-Valkenswaard

Gearresteerde collborateurs worden in de muziektent op de Markt van Valkenswaard te kijk gezet. De ruimte onder de kiosk werd gebruikt om Duitse krijgsgevangenen en ‘foute’ Nederlanders in op te sluiten.

17 september 1944 Gemeentehuis-Valkenswaard

Foto links. Terwijl leden van de Valkenswaardse PAN met de bedrijfswagen van M.Claes drankenhandel achtergelaten Duitse munitiekisten en uitrustingstukken verzamelen, staan voor het Gemeentehuis Cromwell-tanks van de Welsh Guards in kolonne te wachten om de weg naar leende in te slaan. De Welsh Guards hadden opdracht over deze weg op te rukken naar Gcldrop, maar dit plan werd, toen de Duitse tegenstand op de Leenderweg veel sterker bleek dan werd verwacht, in de loop van 18 september opgegeven.

Nederland bevrijd Holland liberated _ 18-09-44 Valkenswaard-KL.jpg_Page_1_Image_0001
Nederland bevrijd Holland liberated _ 21-09-44 Valkenswaard-TZ.jpg_Page_1_Image_0001
[17 sept. 1944] [Market Garden] [Bill Warhurst] [Irish Guards] [Oponthoud] [Kaart] [18 september] [Gebeurtenis] [War Cemetery] [Links]