Gebeurtenis

250 krijgsgevangenen

De Britten maakten meer dan 250 krijgsgevangenen en hun inlichtingen-officieren bekeken met stijgende verbazing de gevarieerde oogst. Ze hadden parachutisten verwacht, maar niet van zoveel verschillende regimenten; die soldaten in tropen-uniform bleken tot een of ander strafbataljon te behoren; en tot hun ontsteltenis ontdekten zij tussen de gevangenen ook geharde SS-Panzergrenadiere die, zoals uit ondervragingen bleek, ook nog tot twee verschillende divisies behoorden!

Irish Guards naar Valkenswaard Een groep gevangen genomen Falls
BuiltWithNOF

Een groep Fallschirmjagers van de Kampfgruppe Walther wordt naar achter de Engelse linies afgevoerd.

9 Sherman tanks uitgeschakeld

De ene Britse pantser na de andere vloog in brand. Een, twee, .... negen in totaal telde Kerutt er. Tussen de loopgraven braken gevechten uit van man tegen man. De Fallschirmjager en Irish Guards gingen elkaar met bajonetten en handvuurwapens te lijf. De nietgeraakte Shermans konden op de betonweg voor- noch achteruit en de open gronden links en rechts waren voor hen veel te drassig. Zij konden niet meer doen dan met hun Browning-mitrailleurs het struikgewas besproeien en op goed geluk hoogexplosieve granaten door het naaldbos jagen.

17 september 1944 Opmars naar Valkenswaard Kampfgruppe Walther Chaos Sherman Tanks

De chaos van de gepantserde uitbraak van 17 september 1944; links en rechts liggen kapotgeschoten Shermantanks van het 2e bataljon Irish Guards in de greppels langs de Luikerweg. 1 kilometer voorbij Belgisch-Nederlandse grens. Een Sherman 'firefly' (de tank met de lange kanonsloop) heeft het overleefd.

Irish Guards naar Valkenswaard Een lid van de tankbemanning is in de vlammen omgekomen-ppc

Dezelfde Sherman als rechts op de vorige foto. Een lid van de tankbemanning is in de vlammen omgekomen. De inwoner van het Noordfranse Raillencourt, die op 2 september, toen hij werd bevrijd, de naam van zijn woonplaats op deze Sherman schreef, zal nooit hebben vermoed dat die zo aan zijn eind zou komen.

[17 sept. 1944] [Market Garden] [Bill Warhurst] [Irish Guards] [Oponthoud] [Kaart] [18 september] [Gebeurtenis] [War Cemetery] [Links]