Valkenswaard in de schaduw van Market Garden

“Valkenswaard in de schaduw van Market Garden”.

De meeste belangstelling ging naar de dramatische gebeurtenissen rond de Rijnburg in Arnhem.
Omdat er weinig aandacht is geschonken wat er ten zuiden van Valkenswaard afspeelde, wil ik hier dmv deze website een indruk geven naar de gebeurtenissen op zondag 17 september 1944. “Valkenswaard in de schaduw van Market Garden”. (Eerst korte omschrijvingen van de gebeurtenissen die verwijzen naar uitgebreider verhaal met foto’s - video’s.)
Kaartplan van Market Garden: Hell’s Highway.

Wat gebeurde zondag 17 september 1944?

S’middags om 14.00 uur begon het inleidend artillerie-bombardement dat ook ValkenswaardEen brug te ver005 teisterde. Ruim driehonderd kanonnen richtten hun vernietigende kracht op een zeer smal gedeelte van het duitse front. Links en rechts van de weg werd een strook van niet meer dan 800 meter en over een diepte van 8 kilometer geheel omgeploegd.
Om 14.35 uur sprak luitenant Keith Heathcote van de Irish Guards, staand in de koepel van de voorste Sherman, in zijn microfoon: chauffeur ..... rijden!.Een brug te ver003

10 minuten na de opmars (14.45 uur) van de geallieerden Market Garden grondtroepen ten zuiden van Valkenswaard vonden hevige gevechten plaats waar 9 sherman tanks in een duitse hinderlaag - Kampfgruppe Walther - werden vernietigd.

Even leek het erop dat de opmars van het geallieerde Market Garden grondleger al na tien minuten tot stilstand was gekomen. Het geallieerden Market Garden grondleger bevrijdde Valkenswaard op de eerste dag van Market Garden.Een brug te ver004

Omstreeks 15.00 uur worden de eerste foto’s bij Odiliahoeve ten zuiden van Valkenswaard vastgelegd door Bill Warhust oorlogsfotograaf van dagblad Times.

Rond 17.30 uur bereikten de Irish Guards de stenen Brug over de Dommel en daar stopten de tanks voor hergroepering

Om 18.00 uur besloot Oberst Walther zijn hoofdkwartier naar Leende te evacueren

Buiten was het al donker, of de eerste Britse tanks naderen behoedzaam de markt. Een nachtelijke verovering van een brandend dorp was ook voor de Britten een uitzonderlijk iets.
Het Marktplein, het Florapark en de Luikerweg werden volgeparkeerd met vrachtwagens en tanks. De Britten sloegen hun bivak op voor de nacht. Zij zetten de aanval op Eindhoven niet voort. Langzaam daalde de nachtelijke stilte neer op Valkenswaard. Burgers gelijk militairen sliepen.

Maandag ochtend 18 september ontwaakt bevrijd Valkenswaard. Oponthoud in Valkenswaard.
 

BuiltWithNOF
[17 sept. 1944] [Market Garden] [Bill Warhurst] [Irish Guards] [Oponthoud] [Kaart] [18 september] [Gebeurtenis] [War Cemetery] [Links]