Animatie nieuwe website André Wils
Plaquette 10 mei 1940 uit de Noordstraat

5e monument later toegevoegd
“Plaquette 10 mei uit de Noordstraat”.

December 2016 is een persbericht uitgedragen door de gemeente dat er 4 monumenten verhuizen naar het Vrijheidspark.
11 april 2017 meldt de gemeente dat er een monument erbij komt namelijk de “Plaquette 10 mei uit de Noordstraat”.
Het is een vanzelfsprekende keuze want de tweede wereld oorlog begon voor Nederland op vrijdag 10 mei 1940, het is kort na middernacht en Nederland is in oorlog.

Noordstraat 10 mei 1940:
Het is oorlog, er vallen bommen. Ook in Tilburg, in de Noordstaat. In deze, toen drukke winkelstraat, valt een bom tussen het winkelend publiek met dertien doden als gevolg. Ruim 68 jaar later werd een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan deze eerste oorlogsslachtoffers van Tilburg.
Dit monument uit de Noordstraat is een plaquette, hoe gaat deze ingepast worden in het Vrijheidspark?

Plaquette 10 mei 1940 Noordstraat

De plaquette is een ontwerp van de Tilburgse kunstenares Mieke Engering.
Kapotgeslagen scherven symboliseren de agressie van de oorlog met al zijn scherpe tegenstellingen en contrasten. Ok wordt de in de weerspiegeling de toeschouwer zich bewust van het heden en zijn of haar reactie hierop.
De bom in de Noordstraat is in beeld gebracht door het vliegtuig dat zijn dodelijke lading heeft afgeworpen. Mensen en hun omgeving worden weerspiegeld en worden met het jaar ouder. De afstand met het verleden wordt groter, maar toch blijft er een verband bestaan met de gebeurtenissen uit dat verleden. Er zijn toen dingen onomkeerbaar veranderd in de levens van mensen.
Dit heeft zijn weerslag in het heden......

Plattegrond-Vrijheidspark-Factoriumtuin 700

Klik hier en ga terug naar pagina Vrijheidspark.
 

bolpanorama.nl
[Home] [Nieuws] [Wilhelminakanaal] [40-45] [17 september 1944] [Museum 40-45] [Vrijheidspark] [Dodenherdenking] [Herdenken Tilburg] [Bevrijdingsrit] [Gallerijen] [Projecten] [75 jaar bevrijding] [De langste dag] [Google maps] [Contact]