Animatie nieuwe website André Wils
40 - 45    de Bevrijding van Noord-Brabant

Op zondag 17 september 1944 start de operatie Market Garden, waarmee de geallieerden een snelle doorstoot willen maken over de Rijn en zo Duitsland snel op de knieën te dwingen.
Helaas wordt deze doelstelling niet gehaald.

Het enige resultaat is uiteindelijk een lange strook bevrijd Noord-Brabant, tussen de 20 en 30 kilometer breed, vanaf Valkenswaard/Eindhoven noordwaarts tot aan Elst bij Nijmegen: de Corridor.
De geallieerde troepen hadden de opdracht hun positie stand te behouden.
Voor de Duitsers was het van strategisch belang om in ieder geval Den Bosch tot het uiterste te verdedigen: die stad betekende immers het veiligstellen van een ontsnappingsroute over de Maas.Tot tweemaal toe hebben ze geprobeerd de corridor te doorbreken, maar beide keren mislukte dat.

De impasse die daarop ontstond werd uiteindelijk doorbroken door de opdracht van het geallieerde hoofdkwartier tot operatie Pheasant: het Canadese 1e leger moest Zeeland en West-Brabant bevrijden, en het Britse 12e legerkorps moest vanuit de corridor naar het westen optrekken en zo heel Noord-Brabant Duitser-vrij maken.

Die aanval zette op 23 oktober in.
27 oktober 1944 bevrijding Tilburg.
“15th scottish division” & “Prinses Irene Brigade”

28 oktober 1944 bevrijding Loon op Zand.
“51th Highland Division”

29 oktober 1944 bevrijding Breda.
Pools 1e Pantser divisie

Klik hier en ga naar pagina “Valkenswaard in de schaduw van Market Garden”.
 

bolpanorama.nl
[Home] [Nieuws] [Wilhelminakanaal] [40-45] [17 september 1944] [Museum 40-45] [Vrijheidspark] [Dodenherdenking] [Herdenken Tilburg] [Bevrijdingsrit] [Gallerijen] [Projecten] [75 jaar bevrijding] [De langste dag] [Google maps] [Contact]