Animatie nieuwe website André Wils
Dodenherdenking Tilburg 2017

Dodenherdenking met Herdenkingsboek in Heikese kerk en Vrijheidspark

Het monument 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' in Tilburg is een kapel met glas-in-beton motieven. In het bouwwerk bevinden zich een Mariabeeld en een glazen vitrine met een herdenkingsboek. Een zegelblok met het wapen van Tilburg, aan een lint in de stadskleuren blauw en geel, doet dienst als datumbladwijzer.
In het herdenkingsboek staan de circa 300 namen gekalligrafeerd  van Tilburgers, Burgers, Militairen en Krijgsgevangenen die tijdens de oorlog en in Nederlands Indië zijn omgekomen.
Een bijzondere gebeurtenis is, dat elke dag een bladzijde wordt omgeslagen op de dag dat herinnerd aan Tilburgers die zijn omgekomen in de Tweede Wereld Oorlog.
Klik hier en start video "Stil staan bij Herdenkingsboek 40-45".

Klik op image en start video "Stil staan bij Herdenkingsboek 40-45"
Herdenkingsboek
Kapel O.L. Vrouw ter Nood

In het herdenkingsboek dat zich achterin de kapel waardig en respectvol in een glazen vitrine bevindt, staan de namen opgetekend van ruim 300 Tilburgers die door het oorlogsgeweld tijdens WOII zijn omgekomen in Nederland en Nederlands-Indië.
De eerste versie, door kunstenaar Kees Mandos gekalligrafeerd in 1964,
is in 1974 gestolen. De tweede versie, eveneens vervaardigd door Kees Mandos, is in 1980 gestolen. Het huidige boek is van de hand van kunstenaar Kees Koster.
Bij het boek in de glazen vitrine is de volgende tekst geplaatst:
“Gedenk Heer die ons voorgingen in de jaren 1940-1945”.
In het herdenkingsboek op de eerste bladzijde is de volgende tekst geschreven:
“Het Leven der Gestorvenen is neergelegd in de Herinnering der Levenden”

Jaarlijks wordt dit herdenkingsboek op 4 mei ter gelegenheid van de dodenherdenking overgebracht naar de nabijgelegen Heikese Kerk,
waar dan een Heilige Mis wordt gehouden.

Bladzijde's uit Herdenkingsboek10 mei1940 - Bombardement Noordhoek

Dodenherdenking in Vrijheidspark
Dodenherdenking is in 2017 voor het eerst in het Vrijheidspark. Het is dit jaar voor het eerst dat verschillende organisaties die oorlogsslachtoffers herdenken dat samen doen op 4 mei.
Voorheen waren er meerdere herdenkingen, op verschillende momenten en op diverse locaties. De organisaties hebben samen gezocht naar een nieuwe manier van herdenken.
Ze wilden een plek met voldoende ruimte en een serene sfeer, zonder geluidsoverlast. De tuin bij het Factorium heeft die eigenschappen. Hij is bovendien op loopafstand van het stadhuis en de Heikese Kerk.

Ceremonie in Heikesekerk en Vrijheidspark
Iedereen is welkom om de ceremonie op 4 mei bij te wonen.
Die bestaat uit 2 delen. Om 19:00 uur in de Heikesekerk en om 20:00 uur in het Vrijheidspark. De ceremonie in het park start met 2 minuten stilte om 20:00 uur, tegelijk met de landelijke herdenking. De gemeente vraagt iedereen in de directe omgeving om de stilte te respecteren.

Klik hier en ga naar pagina Eerbetoon 10 mei 1940.

bolpanorama.nl
[Home] [Nieuws] [Wilhelminakanaal] [40-45] [17 september 1944] [Museum 40-45] [Vrijheidspark] [Dodenherdenking] [Herdenken Tilburg] [Bevrijdingsrit] [Gallerijen] [Projecten] [75 jaar bevrijding] [De langste dag] [Google maps] [Contact]