Animatie nieuwe website André Wils
Blauwe uurtje bij oude en nieuwe Sluis III

Het blauwe uur is hét moment waarbij je de mooiste avondfoto's kunt maken van landschappen of stadsgezichten. Ik liep al een tijdje rond met de plannen om oude en nieuwe sluis III te fotograferen tijdens het blauwe uurtje vanaf het uitkijkpunt.
Het blauwe uurtje is een periode waarbij de lucht tijdens de schemering een helder blauwe kleur krijgt.
Het gebeurt tijdens de overgang in de avond de periode na zonsondergang.
Na zonsondergang wordt de lucht vaak eerst helder blauw, voordat het donker (zwart) wordt.
Hiervoor had ik maadag 31 oktober gekozen omdat die dag juist een mooie herfstdag was waar de zon na de middag een mooie blauwe heldere lucht gaf.
Het weekend daarvoor was de wintertijd ingegaan waarbij ik rekening moest houden omdat de zonsondergang een uur eerder plaatsvind.
Zonsondergang in Tilburg was 17:14 uur en haaste me om naar de sluis te vertrekken. Aangekomen snel naar het uitkijkpunt en standaard opzetten met camera en afstandbediening gereed maken.
De oude sluis III word verlicht door oudere straat lantaarns en de nieuwe sluis met de allernieuwste straat verlichting. Dit gaf al een fraai gezicht want de oudere straat lantaarns geven een geel achtige kleur en de nieuwe straat lantaarns geven een heldere witte kleur weer.
Het was niet ideaal om een bolpanorama te maken omdat er geen straat lantaarns achter het uitkijkpunt staan en daar juist veel te donker was.
Ik had besloten om juist een halve bolpanorama te maken van drie foto’s.
Bij de eerste sessie foto’s was juist een vrachtboot de sluis ingevaren waar ik wachte totdat deze in het bovenhoofd aangemeerd was. Maar tijdens de lange sluitertijden bleek dat een gedeelte van de vrachtboot wazig is geworden omdat deze ruim tweeënhalve meter zakte in de sluis. Onderstaande HDR foto is om 18:11 uur gefotografeerd.

gefotografeerd om18:11 uur

Het ging snel met het blauwe uurtje want om 18:36 uur begon het te betrekken naar de donkere nachtkleuren.

gefotografeerd om18:36 uur

Bovenstaande HDR foto is om 18:36 gefotografeerd en zien dat het blauwe uurtje zo goed als voorbij
was. Persoonlijk vind ik dat deze foto meer behoord tot de categorie beginnende nachtfotografie.
HDR.
Ondanks de lange sluitertijden heb ik hier gebruik gemaakt van de HDR techniek (High Dynamic Range). Je maakt drie foto's waarbij eigenlijk telkens maar een deel van de foto goed belicht wordt. Bekijk je alle drie de foto's los dan zijn ze de moeite van het bewaren niet waard.
Daarom leggen we de drie foto’s over elkaar heen en dat is dan ook precies wat je doet bij een HDR foto;  je combineert meerder belichtingen van hetzelfde onderwerp en verhoogt zo het dynamisch bereik van de foto. En vervolgens stitch je deze 3 hdr foto’s met elkaar.

gemaakt met behulp van het hdr software programma Photomatix

Bovenstaande HDR foto is om 18:11 gefotografeerd maar hier is het hdr software programma Photomatix gebruikt om een fantasie achtige hdr foto te maken.

met navigator inzoomen bekijken op detail

Zie bovenstaand voorbeeld van de navigator.
Klik op een van de bovenstaande drie foto’s en ga naar de navigator om in te zoomen en alles in detail te ontdekken.

Klik hier en ga naar pagina  Wow-slider-8  Klik op bepaalde foto en start Navigator/inzoomen.

bolpanorama.nl
[Home] [Nieuws] [Wilhelminakanaal] [Bruggen en Sluizen] [Verbreding] [Uitkijkpunt] [Vertraagd] [Blauw uurtje] [Minister Schultz] [Google Earth Pro] [Uitkijkpunt weg] [40-45] [Gallerijen] [Projecten] [75 jaar bevrijding] [De langste dag] [Google maps] [Contact]