Animatie nieuwe website André Wils
Verbreding, verdieping en nieuwe sluis

Het Wilhelminakanaal in Tilburg is te smal voor grote binnenvaartschepen, waardoor bedrijven langs het water niet optimaal bereikbaar zijn. Door het kanaal groter te maken en een nieuwe sluis te bouwen, krijgt het gebied meer economische bedrijvigheid.

Verbreden en verdiepen
Het Wilhelminakanaal wordt breder en dieper vanaf de instroom van de Donge tot aan het oostelijke einde van de kade Kraaiven. Hierdoor is het kanaal ook toegankelijk voor schepen in de IV-klasse.

Nieuwe sluis
Naast sluis III komt een nieuwe sluis. Dit bespaart schepen meer dan een half uur reistijd, omdat ze nog maar door een sluis hoeven te varen.

Sluis III stamt uit 1921 en blijft als monument bestaan, met de functie van waterkering. Na voltooing van de nieuwe sluis III zal sluis II gesloopd worden. Ten oosten wordt er een zwaaikom aangelegd, waar klasse IV-schepen kunnen keren.

Energie opwekken
Duurzaamheid is belangrijk. Daarom wordt bij de nieuwe sluis III een vijzelturbine ingebouwd wat nieuw is in Nederland. We kunnen hiermee water oppompen en energie opwekken. De energie gebruikt men voor de aansturing van het sluiscomplex. Het restant gaat naar het elektriciteitsnet.

De grootste composiet sluisdeuren ter wereld
De nieuwe sluis III bevat de grootste composiet sluisdeuren van de wereld, met een afmeting van 6,2 bij 12,5 m. Composiet is sterk, licht, onderhoudsarm en eenvoudig te plaatsen. De verbreding van het Wilhelminakanaal is het derde project waarbij dit duurzame materiaal gebruikt wordt.

Natuurvriendelijke oevers
Bij het aanpassen van de sluizen worden de oevers op een natuurvriendelijke manier gemaakt. Zo ontstaat een beter leefgebied voor planten en dieren.

Verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal loopt vertraging op
Klik hier en ga naar pagina Vertraagd.

bolpanorama.nl
[Home] [Nieuws] [Wilhelminakanaal] [Bruggen en Sluizen] [Verbreding] [Uitkijkpunt] [Vertraagd] [Blauw uurtje] [Minister Schultz] [Google Earth Pro] [Uitkijkpunt weg] [40-45] [Gallerijen] [Projecten] [75 jaar bevrijding] [De langste dag] [Google maps] [Contact]