Animatie nieuwe website André Wils
27 oktober 1944


Historische gebeurtenissen, Vrijheidspark,

Brits militair Ereveld en Museum de jaren 40-45
 

De 15th Scottish Division en Prinses Irene Brigade hebben Tilburg bevrijd.
Deze gebeurtenis moeten we altijd blijven herdenken.
De Nederlandse Brigade 'Prinses Irene' kreeg voor haar totale verrichtingen over de jaren 1941-1945 een nationaal monument, dat in 1955 in Tilburg werd opgericht.
De hoofdrol bij de bevrijding van de stad was echter weggelegd voor de 15th Scottish Division onder commando van Generaal-majoor sir Colin Muir Barber.
In 1984 nam de heemkundekring 'Tilborch' het voortouw om te komen tot een monument voor de Schotse bevrijders. Dit initiatief werd overgenomen door de stichting Schot en leidde uiteindelijk tot dit monument van een Schotse doedelzakspeler, of 'Bagpiper'.

bevrijding 27 oktober 1944 - Tilburg

Generaal-majoor Sir Collin M. Barber werd geboren op 27 juni 1897 en was commandant van de 15e Schotse Infanteriedivisie, de zogenaamde Red Lions. Op 27 oktober 1944 trokken de troepen van deze divisie als bevrijders Tilburg binnen. Generaal-majoor C. M. Barber droeg vanwege zijn lang slank figuur de bijnaam tiny Barber (lengte 6 voet en 8 inches = 2,032 meter). In 1944 werd verondersteld dat hij de langste officier in het Britse Leger was.
Op 28 oktober 1944 werd hij door het gemeentebestuur op het Paleis-Raadhuis ontvangen, bij welke gelegenheid de 15e Schotse divisie, in de persoon van
Generaal-majoor Barber, de bronzen legpenning van de gemeente Tilburg werd aangeboden.

Bevrijding Generaal-majoor Barber tussen burgemeester Van de Mortel en wethouders Janssens voor het Paleis-Raadhuis

Er staat een monument voor sir Colin Muir Barber in Moergestel (gemeente Oisterwijk) en herinnert de inwoners van Moergestel aan de bevrijding van het dorp op 25 oktober 1944 door de 15th Scottish Division onder leiding van generaal-majoor Colin Muir Barber.
Het monument is onthuld op 30 oktober 1994, ter gelegenheid van de 50ste bevrijdingsdag van Moergestel. Jaarlijks wordt er bij het monument een herdenking georganiseerd door de werkgroep Oorlog en Bevrijding Moergestel.

Monument Generaal-majoor sir Colin Muir Barber

27 oktober is voor Tilburg niet alleen belangrijk maar ook voor museum: De Jaren 1940–1945/De Jaren Nederlands-Indië in Loon op Zand, want precies 5 jaar geleden op 27 oktober 2012 hebben Frans en Alexander van Venrooij het museum geopend.
Naast de gebruikelijke zaken die je in een oorlogsmuseum vindt, zoals uniformen, uitrustingstukken, radio apparatuur en foto’s, wordt er ook veel aandacht besteed aan de dagelijkse zaken die grote invloed hadden op het dagelijkse leven van zowel de burgers als de soldaten aan het front.
Klik hier en ga naar pagina Museum de jaren 40-45.
Uniformen van 15th Scottish Division, Princes Irene Brigade (bevrijders van Tilburg) maar ook van de 51th Higland Division die Loon op Zand heeft bevrijd.
Een aanrader om dit prachtig oorlogsmuseum te bezoeken.

Uniform 15th Scottish Division Museum de jaren 40-45

Begin dit jaar zijn vier monumenten verhuisd naar het Vrijheidspark.
De monumenten zijn: 15th Scottish Division (geallieerde militairen), Monument Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene (verzet Nederland), Nederlands-Indië monument (Tilburgse soldaten omgekomen in voormalig Nederlands Indië), Zwerfkei aan de Coba Pulskenslaan (burgerslachtoffers, geallieerde militairen, verzet Nederland).
De originele Plaquette 10 mei uit de Noordstraat blijft op de historische plaats staan en in het Vrijheidspark komt of staat al een duplicaat.
‘Wij herdenken allen’, staat er op een nieuw plateau met bijbehorende zitbank in het Vrijheidspark. Klik hier en ga naar pagina Vrijheidspark Tilburg.

Een historische plaats en monument mag niet ontbreken is vanzelfsprekend het Brits militair Ereveld. Voor het eerst dit jaar is de herdenking op 4 mei gehouden, betekend dat dit jaar niet op 27 oktober een herdenking plaats vindt?
Klik hier en ga naar pagina Brits militair Ereveld.

De historische foto Paleis-raadhuis dateert van 28 oktober 1944 met Generaal-majoor Colin Muir Barber en links van hem burgemeester Van de Mortel en rechts wethouder Janssens.
Deze foto is bewerkt en in een bolpanorama van heden verwerkt.
Deze 360 graden panorama is het middelpunt van een serie van 11 bolpanorama’s die een overzicht geeft van historische gebeurtenissen, Vrijheidspark, Brits militair Ereveld en Museum 40-45. Hiervan is een virtuele tour van gemaakt waar bij iedere bolpanorama veel foto’s en informatie wordt gegeven in Nederlandse en Engelse taal.

Historische foto bewerkt voor Paleis-raadhuis 28 oktober1944

Klik hier en ga naar pagina wow-slider-27 oktober 1944.

Klik hier en ga naar de nieuwe virtuele tour Historische gebeurtenissen, Vrijheidspark,
Brits militair Ereveld en Museum de jaren 40-45.

Klik hier en ga naar de pagina Operatie Pheasant start op 22 oktober 1944.

Klik hier en ga naar de pagina 15e Schotse Divisie.

Klik hier en ga naar de pagina Prinses Irene Brigade.

Klik hier en ga naar de pagina Dank aan Tilburgers die sneuvelden voor onze vrijheid.

Klik hier en bekijk de spandoeken van dichtbij met inzoom mogelijkheid van navigator.

Klik hier en ga naar de virtuele tour Museum de jaren 40-45 versie 2.0.

Klik hier en ga naar de virtuele tour Vrijheidspark.

Klik hier en ga naar de virtuele tour Brits Militair Ereveld Vredehof.

You Tube

bolpanorama.nl
[Home] [Nieuws] [Het einde Flash] [iPhone iPad Sim.] [Tweede kraan] [Welke type schepen] [Wow-slider-6] [Koningsdag promoten] [Virtual Tour Builder] [graffiti kunstwerk] [27 oktober 1944] [Google Earth Web] [Tilburg] [Wandelroute] [Wilhelminakanaal] [40-45] [Gallerijen] [Projecten] [75 jaar bevrijding] [De langste dag] [Google maps] [Contact]

Free website hit counter